Ak 47

25.05.2011 13:58

AK-47 (skratka výrazu Avtomat Kalašnikova vzor 1947) je dodnes často používaná útočná puška, ktorá bola pôvodne navrhnutá v Sovietskom zväze.

História

História AK-47 je úzko spätá s jej konštruktérom Skribarom, ktorý začal projektovať automatické zbrane už počas druhej svetovej vojny. Pri bojoch proti nemeckým vojskám na jeseň 1941 Kalašnikov videl, že Červená armáda na rozdiel od nepriateľa postráda účinné krátke rýchlopalné pechotné zbrane. Prvý prototyp AK-47 bol zostrojený dva roky po vojne, teda v roku 1947. Masovo sa začal vyrábať a používať v roku 1949. Pri práci na zbrani sa určite inšpiroval viacerými konštrukciami a technológiami.

Vo výzbroji ho má okrem Ruska asi 50 iných krajín, najmä krajiny východného bloku a tretieho sveta. Je to tým, že Sovietsky zväz vyvážal AK-47 do krajín, ktoré boli protizápadne orientované. Používajú ho vzhľadom na jeho silu a nízku cenu aj teroristické organizácie.

Napriek tomu, že AK-47 nezodpovedá najnovším trendom vo vývoji zbraní, je v mnohých smeroch omnoho lepší ako niektoré moderné pušky. Je odolný, nenáročný na údržbu, ľahko sa s ním zaobchádza a dokáže strieľať v extrémnych podmienkach ako napr. vo vode, v piesku, v prachu alebo v silnom mraze, keď sa iné zbrane zasekávajú.

Je to jedna z najpoužívanejších zbraní. Od roku 1949 dodnes vyrobili približne 80 miliónov kusov AK-47 a jeho variácií. Okrem Ruska sa vyrába približne v 20 krajinách, ale len tri mu platia licenčné poplatky.

Princíp a prevedenie zbrane AK-47 sú okopírované z nemeckej útočnej pušky MP43/StG44 nazývanej aj Sturmgewehr 44, ktorá používala odber plynov z hlavne na opätovné prebíjanie nábojov a zaznamenala úspechy na východnom fronte počas druhej svetovej vojny. Použitý kaliber 7,92 x 33 vďaka svojmu nižšiemu výkonu umožňoval presnú a účinnú streľbu s dlhými dávkami s kadenciou 500 rán/min až do 400 m vzdialenosti a jednotlivými ranami okolo 650 m, čo bolo na tú dobu v porovnaní so zbraňami tej istej kategórie, ktoré používali nemeckí protivníci prevratné riešenie.

Samotný Michail Kalašnikov však vehementne popiera, že by AK-47 mala podobné riešenie ako Sturmgewehr 44.

AK47.jpg

 

Späť